Vältä varkaudet ja vahingot talvisäilytyksen aikana

Båtförsäkring och vinterförvaring

Vältä varkaudet ja vahingot talvisäilytyksen aikana

Jaa artikkeli

Valitettavasti vie vain muutaman minuutin, kun GPS tai muut varusteet lähtevät veneestä varkaan matkaan. Myös kokonaisia veneitä saadaan napattua kyytiin nopeasti. Ota siis tavaksi tarkastaa säännöllisesti maissa seisova vene, erityisesti jos sitä pidetään syrjemmässä tai valvomattomassa paikassa.

Hyvä tapa jakaa työtaakkaa on toimia yhteistyössä muiden veneenomistajien kanssa.

Tilastot puhuvat selkeää kieltä. Venemoottoreiden varkaudet ovat lisääntyneet roimasti. Onneksi varkailta puolustautumiseen löytyy useita keinoja, kuten veneen turvamerkintä ja vetokuulalukon asentaminen.

Talviteloilta viedään myös kokonaisia veneitä. Usein asialla ovat veneitä ulkomaille välittävät varasliigat. Tarkasta siis maissa seisova vene säännöllisesti. Erityisesti jos sitä säilytetään syrjemmässä, kuten kesämökkiseudulla, jossa talviaikaan kulkee vähän väkeä.

Kirjaa tarkasti muistiin veneen, moottorin ja muiden varusteiden tiedot, jotta rikosilmoituksen tekeminen sujuu varkauden sattuessa nopeasti.

Yhteistyössä voittavat kaikki

Alandian venevakuutus on voimassa ympäri vuoden. Veneenomistajalla/vakuutuksenottajalla säilyy kuitenkin vastuu huolehtia veneen suojaamisesta ja valvonnasta, huolimatta siitä onko vene vedessä vai maissa.

Työtaakan jakamiseksi kannattaa toimia yhdessä muiden veneenomistajien kanssa ja vierailla veneitä tarkastamassa vuorotellen. Tässä järjestelyssä voittavat kaikki.

Älä unohda viedä irtaimia varusteita kotiin. Perämoottori, potkurit ja vetolaite on viisainta irrottaa ja säilyttää lukitussa tilassa. Jos moottori on jätettävä veneeseen, se on syytä lukita soveltuvalla lukolla. 

- Kirjaa tarkasti muistiin veneen, moottorin ja muiden varusteiden tiedot, jotta rikosilmoituksen tekeminen sujuu varkauden sattuessa nopeasti. Valokuvaaminen on aina hyvä idea, neuvovat Alandia Venevakuutuksen vahinkokäsittelijät.

Myrskyjä ja lunta – riskejä maissa

Talvisää aiheuttaa omat haasteensa ulkona säilytettäville veneille. Voimakkaat myrskyt saattavat muuttaa pressun suureksi purjeeksi ja repiä sen rikki. Pressua ei kannata kietoa venettä kannattelevien pukkien ympärille, vaan mieluummin itse veneen ympäri. Runsaslumisena talvena suojapeite on puhdistettava lumesta säännöllisin väliajoin. Muuten lumen paino saattaa rikkoa sen.

Tehkää sopimus!

Jos säilytät venettä telakalla tai veneseuran tiloissa, selvitä mitä talvisäilytykseen sisältyy. Pidät ehkä itsestään selvänä, että moottori huolletaan ja lumet käydään poistamassa. Valitettavasti seurauksena saattaa olla ikävä jälkipyykki ja vain sana sanaa vastaan.

Kenen vastuulla on, jos moottori pääsee jäätymään talvisäilytyksen aikana? Tai jos lämmitysjärjestelmä vaurioituu, kun pakkasiin ei varauduttu ennalta? Entä kuka vastaa, jos suojapeitteet rikkoutuvat lumen painosta ja veneessä syntyy vahinkoja?

- Yllättävän usein tämä on jäänyt epäselväksi. Siksi onkin tärkeää, että veneenomistaja käy kunnolla läpi omat odotuksensa sekä sen, mistä kaikesta maksaa. Parasta on kirjoittaa sopimus, jossa toimet luetellaan, kertoo Alandia Venevakuutuksen vahinkopäällikkö Ricard Sjöström.

On myös hyvä selvittää, millainen vakuutus telakalla tai veneseuralla on. Lue lisää täältä!

Lue myös parhaat vinkit veneen nostoon! 

Lisää uusi kommentti

* Pakolliset kentät